Domov Pes - všeobecné info Pes a temperament

Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Pes a temperament Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 3
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Streda, 09 November 2005 02:00

Pes a temperament

Podobne, ako u ľudí, či iných zvierat, aj pes má svoj temperament. Ten je ovplyvnený nielen geneticky, ale aj výchovou, starostlivosťou oň a dokonca aj stravou.

Pes so živým temperamentom

Pes, ktorý má živý temperament sa ideálne hodí na prácu. Sú zvedaví, majú veľmi rýchle reakcie a dajú sa dobre cvičiť. Pes so živým temperamentom je napríklad retriever, vyžla, doberman, ale i pudlík, skoro všetky teriéry, jazvečíky ale i známy nemecký ovčiak.

Pes s pokojným temperamentom

Ak má pes pokojnú povahu, hodí sa ako milý spoločník. Neprekvapí nečakanými akciami, neťahá majiteľa v meste na vodítku. Pes pokojného temperamentu je napríklad mopslík, špic, leomberger.

Pes flegmatik

Pes s flegmatickým temperamentom potrebuje silné impulzy z okolia, aby „ožil“. Taký pes sa nerád hýbe, ak ne to nie je vážny dôvod. Má oneskorené reakcie a býva pomalý. Môže byť dobrou voľbou do malého bytu, kde je málo priestoru. Medzi flegmatické plemená psov sa dá zaradiť napríklad mastino neapolitano, a ďalšie molosoidy, ako sú nemecká doga a iné dogy.

Nervózny pes

Nervózny pes je stále nabudený. Aj minimálne podnety ho aktivujú do stavu pohotovosti. Aj na maličkosti zareagujú prudko, niekedy až neprimerane. V spoločných bytoch (paneláky) ich môže okolie hodnotiť veľmi zle, pretože veľa brechajú, často bez objektívnej príčiny. (Ich nervozita si príčinu vždy nájde...) Nervózny pes sa nájde aj u medzi spomenutými rasami, hodne záleží na povahe konkrétneho zvieraťa.

Pes je prispôsobivý

Aj v tomto platí – temperament psa môžete mierne zmeniť aj vy – prístupom. Temperament psa teda môže významne ovplyvniť aj vašu spokojnosť a nepriamo aj vzťahy so susedmi. Preto je dobré pred voľbou psa zvážiť aj jeho temperament. Chovateľ vám rád poradí, či vami zvolené plemeno je vhodné na tie chovné účely, pre ktoré je pes vašim snom.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1130862327_vyzla-stavac-0...

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky