Domov Vyžla - vlastnosti

Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Vyžla - vlastnosti Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 0
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Pondelok, 31 Október 2005 02:00

Ing. Lotta Blaškovičová

Páči sa vám vyžla? Uvažujete nad tým, že si kúpite šteniatko? Nestačí však, aby sa vám vyžla páčila, zoznámte sa aj s jej vlastnosťami.

Skôr, než sa rozhodnete, prosím, dôkladne zvážte, či vám naozaj vyhovujú vlastnosti a pohybové nároky tohto plemena.
Rozumný človek sa o plemene dostatočne informuje skôr, než sa rozhodne o kúpe psíka. Ak plemeno vyžla poznáte len z knižiek či z Internetu, je veľmi vhodné zájsť na návštevu k zodpovednému chovateľovi, kde si môžete stavačov pozrieť "naživo" a najmä sa od chovateľa dozvedieť argumenty "pre" a "proti". Väčšina chovateľov Vám takúto nezáväznú návštevu rada umožní. Je to v záujme psíka, aby sa nestalo, že po pár týždňoch či mesiacoch "musí z domu", lebo majiteľ nepočítal s vysokou aktivitou a potrebou pohybu tohto plemena.

Vlastnosti plemena vyžla

Kladov povahových vlastností plemena vyžla (stavač) je veľa. Sú to dobromyseľní psi, u ktorých je agresivita voči človeku neznámym pojmom. Samozrejme, ako všade inde, aj tu sa môže nájsť výnimka potvrdzujúca pravidlo, ale naozaj takmer všetky vyžly sú k ľuďom veľmi priateľské a odpadá tak jedna veľká starosť - obava o to, že váš pes niekoho napadne. I keď sú vyžly veľmi pozorné a určite vás upozornia na to, že sa k vášmu domu, či bytu blíži niekto cudzí, strážni psi z nich veru nebudú. Napriek tomu ich pomerne výrazný brechot môže odradiť potenciálneho zlodeja.
Vyžly veľmi dobre vychádzajú aj s deťmi, vyžly sú vždy pripravené na hru. Samozrejme, pri deťoch predškolského veku vždy platí zásada, že by so psom nemali byť bez dozoru dospelého. To platí aj pre staršie deti, ktoré neovládajú základy "psej abecedy", tzn. čo si k psovi (či už vlastnému alebo cudziemu) môžu dovoliť.
Vyžly sú veľmi prítulné a svoju lásku k majiteľovi, či jeho rodine a priateľom dávajú veľmi okato najavo. Američania im hovoria "velcro-dogs", t.j. "psi na suchý zips", čím výstižne zachytávajú snahu týchto psov držať sa vždy čo možno najbližšie k pánovi, najlepšie, keď sa im podarí ľahnúť si mu na kolená, alebo aspoň k nohám. Potreba neustáleho fyzického kontaktu so svojím pánom sa prejavuje tak, že vás nasleduje všade.

  • Idete do kúpelne? Vyžla ide s vami.
  • Idete na toaletu? Vyžla nešťastne čaká pred dverami.
  • Odskočíte si večer z obývačky pre niečo do kuchyne? Vyžla doteraz spiaca pri vašich nohách vyskočí a cupitá za vami, v kuchyni vás sleduje rozospatými očami a keď sa vrátite do izby spokojne si zase ľahne (pričom si hlavu položí na vašu nohu alebo aspon papuču).

Máte radi svoje súkromie a znervózňuje vás pocit, že vás niekto neustále pozoruje? V tom prípade si nekupujte vyžlu !

Táto vlastnosť sa prejavuje u väčšiny vyžiel aj vonku ako vcelku príjemný zvyk, že sa psi držia v dohľade svojho majiteľa. Dokonca aj pri poľovačke nepodľahnú vyžly loveckej vášni natoľko ako mnohé plemená duričov, ktoré vzrušene bežia po stope zveri riskujúc, že sa stratia majiteľovi.

Vyžly poľujú s majiteľom ako partnerom a namiesto bezhlavého úteku sa zastavujú, aby majiteľa počkali s netrpezlivým výrazom "poď, rýchlo, išiel tadiaľto...!".
Ako poľovné psy sa vyžly zaraďujú medzi kontinentálne stavače všestranného využitia, keďže vedia zver vystaviť, dohľadať aj prinášať. Vďaka svojej citlivej povahe sa dajú pomerne ľahko vycvičiť; neznášajú však hrubé zachádzanie. Väčšina z nich veľmi ochotne pracuje aj vo vode.

Autorka textu: Ing. Lotta Blaškovičová

Informácie sú prevzaté zo stránky vizslaclubslovakia.host.sk so súhlasom ich zriaďovateľa.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
mmlynar  - kajuska |SAdministrator |23:24:33 10-06-2009
a ja som si myslela za to je problemovy pes. my sa budeme stahovat do rodinneho
domu a ak je pravda to co tu je pisane tak si na buduci rok kupime vyzlu. :D :P
XP XD
Posledná úprava Utorok, 24 November 2009 10:18
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1136286203_pict3593

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky