Domov Môj pes - (René Pavlík) Názory: "Pes má mať dvor - v byte trpí"

Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Názory: "Pes má mať dvor - v byte trpí" Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 5
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Utorok, 29 November 2005 02:00

Názory: "Pes má mať dvor - v byte trpí"

 

René Pavlík

Je to vo svojej úplnosti nesprávny výrok, minimálne - veľmi zjednodušený. Pes potrebuje spoločnosť človeka a naplnenie plemenného zámeru.

Chrt má behať, poľovný pes má pracovať s poľovníkom, pracovný pes má pracovať atď. . Niektorí - nielen jedinci - ale celé plemená sa stali obeťou svojej krásy. Napríklad írsky seter patrí medzi výkonné poľovné psy. Jeho elegantný vzhľad zapríčinil, že po ňom túžia mnohí. Je ho vidieť často v rukách, pre ktoré určite nebol vyšľachtený. Možno aj preto je v jeho očiach smútok. Podobné je to aj s kokeršpanielom. Les, pole a voľnú prírodu sleduje v tom lepšom prípade iba cez okno rýchleho auta.

Po primeranej práci psovi neškodí, že oddychuje v panelovom byte na desiatom poschodí. Prax však často vyzerá tak, že rodičia kúpia deťom psa ako hračku, po niekoľkých týždňoch(?) hračka omrzí, a to sa vráti späť rodičom ako bumerang. Ráno psovi stopujú sekundy, poobede sú povinnosti, večer je program v televízii - pes čaká. Ak prší, nemá kto, ak svieti slnko, sú iné záujmy. Pes je na príťaž.

Dvor, búda a reťaz rozhodne netvoria vytúžené spojenie pre psa. Ak je pes voľne pustený na primerane veľkom, dobre oplotenom dvore, je to pre neho skutočne malý kúsok šťastia. Ale to sa nestáva často. Trávnik, kvety, skalka, bazén - dvor poriadne zmenšia. Opäť je namieste úvaha, či vôbec mať psa, a ak áno, aké plemeno si vybrať.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
Posledná úprava Streda, 09 September 2009 13:15
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1130862322_vyzla-stavac-0...

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky